dinsdag 25 december 2012

Los Alerces, San Carlos de Bariloche (Argentinië)

Na de overvloedige regen op de carratera Austral gaat het weer dezelfde gang aan de Argentijnse kant van de Andes. Weer veel regen en het gaat langzaamaan wel vervelen. Na inspectie van de auto van Hennie blijkt dat de monteur in Coyhaique een rubber voor de ophanging van de schokbreker is vergeten te monteren. Ook is de grondplaat van de bladveren gescheurd. Dit laat hij in Esquel lassen en verstevigen zodat het er weer degelijk uitziet. Onze auto vertoont verder geen problemen. Het park national Alerces is erg mooi om doorheen te rijden, maar het weer is te slecht om flinke bergwandelingen te gaan maken. We rijden dan ook door naar het volgende park, park national Lago Puelo. Nog steeds regent het. We zijn natuurlijk in Nederland ook wel wat gewent maar leuk is het niet.El Bolson is onze volgende halte. Het is een aardig plaatsje waar in de zeventiger jaren de hippies een thuishaven gevonden hadden. Erg bekend is de markt die een aantal dagen per week wordt gehouden. Leuke markt met vele goed bedoelde knutsel attributen voor de toeristen. De markt was om een klein parkje uitgestald en het had een gezellige sfeer. We konden er zelfs patat met mayo kopen en dat maakt natuurlijk weer veel goed. Helaas kenden ze geen frikadellen laat staan frikadellen speciaal. Nou ja daar wachten we dan maar een paar maanden op totdat we weer in ons eigen kikkerlandje zijn.

Na El Bolson gaan we richting San Carlos de Bariloche. Wederom een route door een mooi gebied. Bergen, heuvels en prachtige uitzichten. In Bariloche aangekomen worden we verrast door langs de weg rondslingerende supermarkt karretjes en op een kruising enkele uitgebrande autowrakken. Ziet er niet erg best uit allemaal. Als we richting een supermarkt kijken zien we een kordon ME’ers met helmen en schilden voor de ingang staan. Verderop in de straat is erg veel rumoer met veel opgeschoten jeugd en nog meer ME’ers. Ook zien we overal mensen met ongewoon veel goederen op de nek rondsjouwen. Van halve varkens, gevilde schapen tot en met LCD TV schermen aan toe. Al snel blijk dat er economische onrust is die van een demonstratie is omgeslagen in ordinaire plunderingen van de supermarkten. Alle winkels in de stad zijn dan ook gesloten. We voelen er ons niet echt lekker bij en besluiten de stad dan maar zo snel mogelijk te verlaten en een overnachtingsplekje verderop te zoeken. De volgende dag gaan we terug om een ommetje te maken richting Llao Llao, het rijkere gedeelte westelijk van Bariloche. Erg mooie omgeving en van de rellen hebben we niets meer vernomen.

Omdat we vandaag 40 jaar getrouwd zijn besluiten we door te rijden naar Villa La Angostura en daar eens uit te gaan eten met een lekker flesje wijn. We kiezen voor een parilla die er goed uitziet en bestellen een uitgebreide schotel met gegrild vlees. Het valt overigens nog niet mee om een keuze te maken uit de menukaart. Mooie namen voor de gerechten maar wat is het dan eigenlijk. Natuurlijk komt ons Spaans weer veel te kort om alles duidelijk uitgelegd te krijgen en spreekt hier geen kop buiten de grens. Het lukt uiteindelijk met wat gokken toch en het smaakt prima, behalve het veel te taaie schapenvlees en de gepofte aardappel met Roquefort kaas wat een smerig schapenkaasje was. Dat was overigens geen ramp want de porties varkens-, rund- en kippenvlees waren genoeg voor enkele dagen. Het is hier overigens heel gewoon om één dessert te bestellen voor 2 personen. En dat was maar goed ook, want ook dit was een behoorlijke portie.

De volgende ochtend gaan we richting grens naar het Chileense eiland Chiloé. Kleine misrekening met de kalender. De vakantie van de Argentijnen is begonnen. Dus rijen wachtenden voor de grens. Het kost ons ongeveer 3 uur om erover te komen terwijl het anders in een kwartiertje gepiept is. Het regent overigens opnieuw, maar we beginnen er aan te wennen.  5 opmerkingen:

 1. Hoi Ad en Bernadette,allereerst Hartelijk Gefeliciteerd met jullie 40 ste trouwdag dat is uniek tegen woordig wij stomen op naar vijftig jaar volgend zomer,hoop dat jullie reis er wat zonniger gaat uit zien,we hebben hier geen witte kerst de temperatuur is hier 10 graden boven nul dat is goed voor de gas rekening.we genieten erg van jullie verslag van de reis en blijven jullie vol bewondering volgen.

  groetjes Hielke en Reina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ad en Bernadette,
  Allereerst Hartelijk Gefeliciteerd met jullie 40 ste trouwdag,wij wensen jullie samen nog heel veel mooie jaren in goede gezondheid toe.
  Grappig om te lezen dat jullie in de omgeving van Bariloche rondtrekken,omdat ook Mila en Joost,met de Kerstdagen een appartementje in Bariloche gehuurd hebben.Zij vertelden ook over de
  plunderingen in de supermarkt,en dat alle winkels gesloten waren toen zij boodschappen wilden doen.Gelukkig was de volgende dag alles weer "normaal".,en hebben zij mooie wandelingen bij dat meer kunnen maken.
  In Biggekerke ook heel veel regen,al lang niet meer zo nat geweest.Over twee weken vliegen wij naar Lanzarote,hopelijk schijnt daar de zon.
  Groetjes Bob en Karin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo jongens,
  Een tijdje jullie avonturen niet gevolg maar vandaag toch maar even kijken. Gefeliciteerd met jullie anniversarium.
  40 jaar samen is een hele prestatie tegenwoordig.
  Ik zie dat jullie overal van genieten in het Zuid-Amerikaanse wildernis, inclusief de verfrissende regenbuitjes daar……hahahaaa
  Nog veel plezier (y hasta la proxima) zou ik dan maar zeggen.

  Groetjes Ernesto

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ad en Bernadette,

  Nog gefeliciteerd met jullie 40 getrouwd zijn(we nemen er nog wel een keertje eentje op).
  Ook voor 2013 een letterlijk en figuurlijk zonnig jaar toegewenst.
  We hebben vandaag jullie kaartje gehad, verder nog een voorspoedige reis, we lezen regelmatig jullie reis verslag.

  Groetjes Wilma en Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ad en Bernadette,

  Beetje laat maar ook nog van harte met jullie 40 jarig jubileum! en voor 2013 nog de allerbeste wensen.
  We hebben jullie kaartje nntvangen. Wie is Ad zijn nieuwe vriendin ;-) ? De nieuwe vriend van Bernadette is
  ons wel duidelijk :-). We hebben jullie avonturen even bekeken en kijken nu ook al uit naar ons pensioen!
  Veel plezier nog en tot later !

  Groeten Jacob, Dick, Gerrit en Albert

  BeantwoordenVerwijderen