zaterdag 2 januari 2016

Golden Triangle - Chiang Rai (Thailand)

We blijven een paar dagen in Chiang Mai om de stad te bekijken. Zeker de moeite waard maar natuurlijk ook weer de nodige tempels (Wat's) eigenlijk krijg je er een keer genoeg van maar toch wil je ze ook niet overslaan.


We gaan nog een dagje de bergen westelijk van Chiang Mai in om uit de drukke warme stad te zijn. Onderweg bezoeken we de botanische tuinen van Qween Sirikit. Een prachtig aangelegd park. We slapen in de tuin van de SpicyThai, dit is een backpackers hotel.
Wel handig met douche en toilet.Verder gaan we naar Chiang Dao, waar we een nationaal park ingaan waarvoor we entree moeten betalen. De weg is erg bochtig en steil we moeten vaak naar de eerste versnelling terugschakelen. Door de bebossing valt het uitzicht wat we verwacht hadden erg tegen. Wel kunnen we gratis kamperen bij de entree van het park.
Vanaf Chiang Dao maken we een lus richting de grens met Myanmar. Op de kaart lijkt het een goede weg. Maar dat is dus niet helemaal zo. Het het eerste stuk wordt al snel onverhard met flinke kuilen en gaten. Gelukkig is het hooguit 20 kilometer en komen we ruim voor donker aan op de berg Doi Ang Khang. Op het laatste stuk is de weg zo steil dat ik stil val in de eerste versnelling. Natuurlijk heb ik de naven in de vrijstand staan en ik weet niet of ik dan wel de lage gearing in kan schakelen. Ik doe het niet om zeker te weten dat er niets kapot gaat. Ik wil uitstappen om de vrijloopnaven in te schakelen, maar na het stevig aantrekken van de handrem rolt de auto evengoed achteruit. De auto's achter mij hadden het gelukkig wel gezien en bleven op veilige afstand met alarmlichten aan achter mij stilstaan. Er zat niks anders op dan langzaam achteruit weer naar beneden. Daar de vrijloopnaven ingeschakeld en in tweede versnelling van de lage gearing lukte het eenvoudig om boven te komen. Eenmaal boven gekomen is het een drukte van jewelste met vele kampeerders in kleine tentjes. We staan op een prachtig plekje boven op de berg met een geweldig uitzicht.
De kerstrozen zijn hier boompjes


Hier komen we eindelijk weer eens een stel overlanders tegen. Een Duits paar met kind in een VW allrad bus. Natuurlijk even bijpraten en wetenswaardigheden uitwisselen.
Omdat het hier erg mooi is en een zeer aangename temperatuur gaan we met kleine stapjes verder. Via Tha Ton naar Mae Salong. Hier komen we alweer een stel overlanders tegen. Dit keer een Frans stel in een Landrover camper. Zij hebben het plan om in maart via China en Mongolië naar Frankrijk te rijden. We overdenken of, eventueel als we de auto niet in Thailand voor een half jaar achter kunnen laten, dit iets voor ons is. We spreken af elkaar op de hoogte te houden. Het is financieel natuurlijk een stuk aantrekkelijker om met meerdere auto's door China te reizen.
Jammer dat hier de op een hoge berg gelegen Wat in de stijgers staat. We gaan er wel heen en weer is het erg steil omhoog, maar nu weet ik hoe het moet. Van een Frans/Engels stel, dat hier met de fiets is vanuit Vietnam, horen we dat er 's avonds een concert is in het dorp
Het concert is een beetje vergelijkbaar met een dorpsfeest in Friesland met zang en dans van de plaatselijke bevolking. Het ziet er allemaal erg gezellig en feestelijk uit en de dames zijn in traditionele kledij.We vervolgen de reis naar het uiterste noorden van Thailand, Mae Sai. Eigenlijk een drukke grens plaats naar Myanmar. We rijden er enkel doorheen. We gaan door naar de Golden Triangle, de plaats waar Thailand, Myanmar en Laos bij elkaar komen, elk gescheiden door een rivier. De Mekong en een zijrivier daarvan. Weer enorm veel mensen hier. We bezoeken er het Opium-museum. Dit museum is opgezet door de moeder van de koning en erg interessant met een mooi stuk geschiedenis over deze roemruchte streek. Er zijn tijden geweest dat het hier beslist niet veilig was, maar nu lijkt alles rustig. Wel waarschuwt MinBuZa dat je er niet door moet reizen als het niet strikt noodzakelijk is.
Omdat we nog steeds niet weten hou lang we de auto in Thailand kunnen achterlaten gaan we naar de grens met Laos in Chiang Khong. Hier hebben we het geluk dat als we binnenstappen de baas binnen is en aanhoort wat we willen. Hij vindt het allemaal erg interessant en zegt in iedergeval niet, zoals de andere custom-houses dat het niet kan. Hij regelt ook nog even dat we weer een maand extra kunnen blijven met de auto, nu tot 17 februari en dat is evenlang als ook in ons paspoort staat voor onszelf. Als ik vraag of we de auto voor 6 maanden kunnen stallen zegt hij regel dat maar als je hier weer terugkomt in april. Dus geen duidelijk “het is geen probleem” maar ook geen negatief antwoord.
Dan gaan we naar Chiang Rai. Hier is vanalles te beleven. We vinden een prachtig plekje waar ook de 2globetrotters gestaan hebben. Tegenover het Meredian hotel aan de andere kant van de rivier. We staan in een soort parkje met prachtige houtsnijwerken in dode bomen. 's Middags komt er een bloemencorso langs varen. Omdat het oudejaarsavond is wordt er een groot vuurwerk afgestoken voor de hotelgasten. Het vuurwerk wordt 50 meter van onze auto vandaan opgesteld. Ik vraag aan deze mensen of ik veilig kan blijven staan. Ja hoor, en we zitten eerste rang. De volgende dag gaan we de witte Wat (tempel) bezoeken. Hij is prachtig alleen al om dat het er allemaal zo kitscherig uitziet. Enorm druk natuurlijk want iedereen heeft vrij. Weer een dag later gaan we naar een bloemen tentoonstelling. Zoiets als de Keukenhof met inderdaad ook een plek met vele tulpen, een molen en enorme klompen voor de “selfies” die hier erg hot zijn. Ook is er nog een zwarte Wat (tempel). Het moet niet gekker worden, maar ook deze is zeer bijzonder. Het is eigenlijk een museum door een kunstenaar gebouwd die erg gek moet zijn geweest van buffel hoorns. Hij heeft er vanalles van gemaakt tot tafels en stoelen aan toe, en erg mooi. Ook het houtsnijwerk is erg indrukwekkend.


Kunstwerkje op onze campeerplaats


De kunstenaar zelf

krokodillenhuid als tafelkleedje
let op de handvaten aan de kommetjes
3 opmerkingen:

 1. Wij hebben ook een Duits stel met een 8 maanden oud kindje ontmoet daar. Maar zij reden in een rode VW bus geen 4x4.
  verder mooie plaatjes. Schitterend. blijf genieten ! Groeten uit Oosterwolde

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog even. Hier in Friesland, Groningen en Drenthe is er 3 dagen code ROOD. Alles spiegel glad door ijzel en sneeuw Scholen gesloten, bussen rijden niet, boeren moeten hun melk weg laten lopen, poli in ziekenhuizen dicht enz enz. Wel mooi plaatjes met dat witte sneeuw en ijs maar haalt het niet met de foto's van de witte tepel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer een mooi verhaal , super. In loa Ventiane zijn wij nog bij de MG dealer langs geweest. Doe ze daar maar de groetjes !
  Tip: geniet met volle teugen.

  BeantwoordenVerwijderen