dinsdag 22 december 2015

Kamphaeng Phet, Mae Sot, Mae Hong Son, Chiang Mai (Thailand)

Vanaf Dan Chang gaan we naar het noorden. We rijden zoveel mogelijk binnendoor en ook nu zijn de wegen erg goed. Onderweg zien we mensen op het land werken onder gekleurde parasols vanwege de hitte.De eerste stop is het historische park van Kamphaeng Phet. Hier bezoeken we het museum en park het is een van de oudste steden van Thailand.


Daarna gaan we door naar Sukhotai waar we op de parkeerplaats van het historische park slapen. Sukhotai was de spil van het eerste Thaise koninkrijk. Het historische park is erg mooi en groot. We huren een fiets om het complex te bekijken. Omdat we pas tegen het einde van de middag alles bekeken hebben overnachten we nog een keer op de parkeerplaats.

Daarna gaan we via Mae Sot naar Umphang waar de mooiste watervallen van Zuid-Oost Azië zijn. De weg erheen is erg bochtig zodat we vrij laat aankomen en moeilijk een plekje kunnen vinden. We camperen bij een resort waar ze niet echt op ons zitten te wachten. De volgende dag gaan we naar de watervallen. Dit kan alleen met een 4WD en alleen in deze periode van het jaar. Als het hier regent maak je geen schijn van kans. Dan zit je meteen vast in de modder. Het is dan trouwens verboden met de auto het park in te gaan. Als je de watervallen op z'n mooist wilt zien kan dat in het regenseizoen alleen door een 2-daagse raft- en voettocht vanuit Umphang te maken. De watervallen zijn nu ook mooi, maar de tocht heen en terug is eigenlijk het mooiste avontuur. Bij terugkomst in Umphang vinden we toch nog een camping en een hele mooie. Helemaal voor ons alleen.


openbaar vervoerDe volgende dag komen we weer op tijd aan in Mae Sot waar we in een hotel overnachten. De volgende morgen bezoeken we eerst de Wat Maune Pai Son met zijn Birmaanse chedi's. Verder gaat de tocht naar het noorden langs de grens met Myanmar. Er zijn hier nogal wat vluchtelingenkampen van mensen die het regime in Myanmar ontvlucht zijn. Ze wonen hier al jaren en zijn uitgesloten van de meest elementaire zaken zoals onderwijs en rechten. We rijden door tot Mae Sariang. Hier overnachten we bij/in een hotel. We nemen een kamer voor 200 bath (plm. 5,50 euro) en slapen in de camper. Kabel voor de stroom kan door de raam, dus blijft de koelkast ook lekker koud. We hebben dan wel een privé-toilet en een douche. De laatste wel met alleen koud water, maar met de hoge temperaturen hier geen probleem.zomaar onderweg gezien


Van Mae Sariang gaan we naar Mae Hong Son. We komen over de bekende Mae Hong Son-loop met 1864 bochten. Dit was een prachtig weggetje geweest voor de MG. Het is geweldig maar kost wel heel veel meer tijd dan we verwacht hadden. En ook hier nog steeds heel veel vluchtelingendorpen. We slapen op advies van het plaatselijke toeristenbureau bij de Wat op de parkeerplaats. Eerst erg druk maar als het donker wordt is er niemand meer te zien en de verlichte Boeddha op 20 meter vanaf de camper waakt over ons. De volgende dag gaan we op bezoek bij een bergdorp. Hier wonen de “langnekken”. De vrouwen hebben metalen ringen om de nek. Hoe ouder, hoe meer ringen. Ook zijn er die ook nog ringen net onder de knie dragen. Bij het toeristenbureau in Mae Hong Son is ons verteld dat we voor het dorp in te gaan geen geld hoeven te betalen. Ook mogen we gratis foto's maken. Wel zouden ze het leuk vinden dat we spulletjes bij hen kopen. Als we uit de auto stappen komt er een Chinees uitziende opgedirkte vrouw enthousiast op ons af. Hellooooo!!!!, welcome. En of we maar 250 bath de man willen betalen. Ze stopt ons een gestencild briefje in de hand waarop alles staat. Bernadette wil niet betalen, want het is geen officieel papier en het toeristenbureau heeft immers gezegd dat het niet hoeft. Ze wijst op een kartonnen met viltstift geschreven bordje “Touristinfo”. Van Ad mag ik geen stampij maken en hij betaalt. Maar ik baal als een stekker. Want het geld verdwijnt in de zakken van madame en de bergstam krijgt er geen sou van. 


zonsondergang-café
onderonsje
We zijn ook in de buurt waar we de camper volgend jaar willen stallen en besluiten om er een kijkje te nemen. Het is een heel mooi en rustig resort. De Duitse eigenaar heet ons van harte welkom en geeft de nodige informatie over de omgeving en hoe we het allemaal het beste kunnen aanpakken. We zijn nog steeds niet zeker of we van de douane wel toestemming krijgen om de auto een half jaar te stallen in Thailand. Het resort bestaat uit een biologische kwekerij en enkele houten en stenen bungalows. Er zijn ook schapen. Iets dat in deze omgeving zeldzaam is. Dat de eigenaar historisch besef heeft, blijkt uit het feit dat hij rijsthuizen die her en der stonden te verpieteren af heeft gebroken en op ze op het resort opnieuw heeft opgebouwd. Daar kun je ook in verblijven. Erg mooi gedaan. Jammer voor ons was de rijst al geoogst en was alles bruin. Normaal is het rondom mooi helder groen. Ook zijn er problemen. Er mag op dit moment geen nieuwe rijst aangeplant worden i.v.m. aanhoudende droogte. Dat is een probleem voor de boeren hier. Zij moeten er van leven. 

rustig plekje
biologische passievruchten
Na 3 nachten tot rust te zijn gekomen van al het reizen en de indrukken die we op hebben gedaan besluiten we om naar Chiang Mai te gaan om e.e.a. na te vragen bij het Custom-house. Hier worden we niet veel wijzer. De jongeman die ons in zeer goed Engels te woord staat, wil wel en zegt ons dat het in het systeem wel kan worden ingevoerd maar zijn bazin zegt dat het niet kan. De auto mag wel 6 maanden blijven maar we moeten ons wel elke maand melden om de papieren te verlengen. Dat is wat we nu ook al moeten doen. Omdat een kennis van ons het wel voor elkaar gekregen heeft bij een van de grensovergangen besluiten we om het daar als we er langs komen ook nog eens na te vragen. We hebben inmiddels ook de prijsopgave voor de reis door Vietnam gekregen en zijn ervan door de camper gezakt. Dat gaat dus niks worden. Ze vragen ongeveer US$ 8.000,= voor 19 dagen in goedkope hotels/motels. Als we Vietnam willen zien kunnen we beter later er een reisje vanuit Nederland boeken en voor dat geld in zeer luxe hotels overnachten.

1 opmerking:

  1. Da's weer genieten van die mooie foto's. Om geld uit te sparen hadden wij jullie ook de foto's kunnen geven. Dan hadden jullie gewoon in Nederland kunnen blijven. (Grapje). Nee serieus, het is daar erg mooi en genieten. Ook wij hebben daar in Sukhotai overnacht op het parkeerterrein, ging uitstekend. Zo wie zo waren het prima overnachtingsplaatsen toen wij er waren. Jongelui, geniet nog verder. Het is een prachtig way of life. En natuurlijk de allerbeste wensen voor 2016.

    BeantwoordenVerwijderen