maandag 3 februari 2014

San Juan del Sur (Nicaragua) – Juayua (El Salvador) via Honduras (Ngaragua-Honduras-El Salvador)


Vanaf het strand in San Juan del Sur gaan we langs het meer van Nicaragua naar Granada. Dit is een koloniaal stadje dat netjes gerestaureerd is, misschien wel iets te mooi. We gaan verder en doen boodschappen een supermarkt in Massaya. Als we terug komen heeft er iemand geprobeerd in de auto in te breken. Het slot aan de chauffeurs zijde zit er wat vreemd in, maar de deur is nog dicht en gelukkig is er niks verdwenen. Als ik de rondlopende bewaker vraag of hij iets gezien heeft zegt hij dat het slot er al zo ingezeten moet hebben want hij heeft niks gezien. Later als we bij de ingang van het parque vulcan Massaya staan om te overnachten heb ik nog wel een uurtje of twee werk om het slot weer gangbaar te krijgen.

De volgende morgen gaan we de nog actieve vulkaan bekijken. We kunnen tot aan de kraterrand rijden met de auto. Natuurlijk het bekende zwavelgeurtje en een heleboel damp die uit de krater opstijgt. Veel van de eigenlijke krater zien we echter niet door de damp. We gaan in de buurt nog een ritje op een paard maken omdat het nog hoger gaat en Bernadette geen zin heeft om te klimmen. Eigenlijk ook niet om op een paard te gaat zitten maar na even aandringen gaat het toch gebeuren. Volgens mij ging het prima dus dat kunnen we nog wel vaker doen.
We vervolgen onze weg door Nicaragua via Managua en Leon. Ook Leon is een koloniaal stadje wat iets minder opgepimpt is als Granada en daardoor veel leuker. We overnachten nog een keer aan het strand in Peñitas en later in de bergen in Somoto. Aardige restaurantbaas die ons in zijn woning laat douchen. Wat minder was, was de restaurantkeuken waar we tegenaan stonden want daar werd met  houtvuur gekookt. ’s Morgens in alle vroegte werd het hout weer opgestookt. Schoorsteen stelde niet veel voor waardoor de 4 dames die in de keuken werkte flink in de rook stonden te kuchen.

Honduras

We verlaten Nicaragua bij Las Manos waar we de grens over te steken naar Honduras. Het is hier een drukte van jewelste met allemaal behulpzame lui die wel wat bij willen verdienen. Het is tot nu toe het enige grensovergang waar ik me flink geërgerd heb. Bij alle loketjes was er wel wat te betalen, dollartje hier en dollartje daar en waarvoor het allemaal was??!!! zeg het maar. Als we na anderhalf uur (valt nog mee) klaar zijn gaan we naar Danli waar we overnachten.

Van Danli gaan we naar Valle de Angeles een aardig mijnwerkers plaatsje waar we in de dierentuin kunnen overnachten. We krijgen gezelschap van een Duits en Zwitsers stel die in de omgekeerde volgorde door de America’s aan het reizen zijn. Dus van Alaska naar Vuurland. Kunnen zij ons tips geven en wij hun wat natuurlijk altijd handig is. Ze vertellen ons o.a. dat Guatamala erg mooi is en de mensen heel vriendelijk zijn.

We gaan verder via Tegucigalpa (prachtige naam voor de hoofdstad van Honduras) en lekker makkelijk te onthouden. We rijden door tot het Lago de Joyoa waar we eerst een nacht bij een Finca / hotel aan het meer gaan staan waar het niet erg schoon is en de volgende dag naar Azul Meambar bij Panacam-lodge een paar nachten staan. Hier zitten wel 400 verschillende soorten vogels, die we natuurlijk niet allemaal zien. Ook hier doe ik weer een stevige wandeling door het tropische regenwoud.
De volgende stop is bij de Copan ruïnes. Deze zijn een bezoek meer dan waard. Goed te zien is het verschil tussen de Inka-cultuur die we tot dan toe veel gezien hadden en de Maya-cultuur van deze ruïnes van een van de belangrijkste steden van de Maya’s. De sculpturen zijn veel gedetailleerder en fijner bewerkt dan bij de Inka’s. De mooiste uit de Maya tijd zijn te vinden hier in Copan.
We gaan nog even een bad nemen in de warmwaterbronnen bij Gracias Lempira waar we gratis kunnen overnachten en ‘s morgens voor 50 lempiras, een heet bad nemen met een flinke massagestraal warm water uit de bron.

El Salvador

We gaan de grens over naar El Salvador bij El Poy. Wat een verademing vergeleken bij Honduras, alles verloopt keurig en vlot zonder ook maar een cent te hoeven betalen. Wel jammer was dat we ook geen stempel in ons paspoort kregen. We overnachten aan een groot stuwmeer in het plaatsje Suchitoto. Het plekje aan het meer is prachtig, we willen er wel een paar dagen blijven als er niet toen het donker werd duizenden minivliegjes de camper binnenkwamen. We steken flink wat antiemuggen stinkstokjes aan om ze te verdelgen met ramen en deuren goed dicht. Zal voor ons ook niet erg gezond geweest zijn.

Gaan we de volgende dag toch maar weer verkassen nu naar Juayua. Om er te komen zet ik voor de afwisseling Miep van Garmin maar eens aan, maar helaas de weg wordt zo beroerd dat we maar eens vragen waar die uit komt. Nergens dus, en dus het hele eind maar weer terug hobbelen. Goed op de kaart kijken en via Ahuachapan via de Ruta de las Floras naar Juayua om te overnachten op een mooie Finca waar we weer helemaal alleen staan. De bewaker of wat het dan ook was had een flink geweer dus dat geeft een (veilig?) gevoel. Omdat er op zondag presidentsverkiezingen zijn en je maar nooit weet hoe dat uitpakt besluiten we op zaterdag maar weer te vertrekken naar het volgende land Guatemala. Eigenlijk wel jammer omdat het er best wel mooi is.
2 opmerkingen:

 1. weer bedankt voor het verhaal en de foto's wat een mooie kleuren hebben die vogels, en ook de sculpturen van de maya's
  zijn prachtig.

  groetjes Reina & Hielke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een mooi reisverhaal weer en prachtige foto's! Jullie zien er maar goed uit. Voorzichtig en lekker verder genieten.
  Groetjes van jullie liefhebbende buurtjes. Bart, Tea en knuffeltjes van Kijn en Kluun

  BeantwoordenVerwijderen