zondag 23 februari 2014

Tikal – Belize – Cancun (Guatemala- Belize-Mexico)
Tikal, het hoogtepunt van de Mayacultuur in Guatemala. We komen om ongeveer 12 uur aan bij de ingang van het park. Helaas kunnen we er niet voor half 4 in of we moeten voor 2 dagen betalen. Dat doen we natuurlijk niet, dus maar wachten. In het park is een mooie kampeergelegenheid. Een gids biedt aan met ons in alle vroegte (4 uur) het park in te gaan . Dan kunnen we het meest genieten van het wildleven en de opkomende zon. Hij was erg duur, maar toen we niet erg belangstellend reageerden ging zijn prijs al snel naar een kwart van het eerst gevraagde. Ons toch nog te vroeg en te duur. De volgende morgen gaan we zelf al om 6 uur onderweg. En maar goed dat we niet met de gids meegegaan zijn. Het is namelijk erg mistig en het regent wat. De ruïnes hebben wel wat mysterieus in de mist. Later op de dag wordt het weer helder en kunnen we leuke plaatjes schieten. Het is een prachtig park met niet alleen de overblijfselen van de Maya cultuur maar ook de natuur is geweldig. Zie o.a. de enorme boom waar Bernadette onder staat en de bijzondere kalkoenen.


Enorme stam
Bijbehorende kruin

Later op de dag al een stuk beter


Nadat we het Maya complex in Tikal bezocht hebben gaan we de grens over naar Belize. Bij de grens krijgen we weer het gedoe dat we onze groenten en fruit moeten inleveren. Daar worden we ook steeds handiger in. Na de vraag of we wat bij ons hebben geef ik ze een mandje met een paar aardappelen en appels die dan in beslag worden genomen en verder vraagt men dan niets. Dus de rest kan gewoon in de auto blijven. We overnachten op een kampeerplekje in San Ignacio net over de grens. Alles is hier Engels, niet zo vreemd omdat Belize nog steeds bij de Britse gemene best hoort. De winkels zijn allemaal in Chinese handen. We kunnen in US dollars of Belize dollars betalen.

We bezoeken de Belize Zoo, een dierentuin, bestaande uit lokale dieren die zijn opgevangen na ongelukken, ziekte of die verstoten zijn door de ouders. Klein maar erg leuk. We kunnen er overnachten in het bijbehorende education centre.

We hebben er lang naar uitgekeken


Net voor Belize stad vinden we een plekje in de jachthaven Old Belize. We willen een bezoek gaan brengen aan de Caye Caulker om de snorkelen in het op een na grootste rif ter wereld. Maar als we ’s morgens vroeg wakker worden is het weer niet al te best en het waait stevig dus dat schrappen we maar.

Na een bezoekje aan Belize stad gaan we richting Mexico. Bij de grens is het even zoeken en uitzoeken hoe het allemaal moet, maar als het een keer duidelijk is, is het weer snel geregeld. We gaan kamperen in Chetumal. Boodschappen doen we in een enorme supermarkt waar werkelijk alles te koop is. Dat belooft veel goeds voor de verdere reis door Mexico. Er zijn veel andere reizigers op de camping dus aanspraak genoeg. Ook ontmoeten we daar Ton en Anneke die al jaren onderweg zijn met een MAN VW truck. Bernadette (ik ook natuurlijk) was erg onder de indruk van de indeling en afwerking van het interieur van de auto. Vooral omdat het timmerwerk helemaal door Anneke gedaan is. Ook is er een Frans echtpaar met 4 kinderen in een ex brandweerwagen. De kinderen studeren tijdens de reis en dat gaat best wel serieus. We blijven hier een paar dagen omdat het er goed toeven is.

Direct aan de Caribic
De truck van onze landgenoten


Serieus Frans klasje
Via Tulum gaan we naar Cancun. Strand en vele toeristen, niet zo ons ding dus. Een nacht in het zand op het strand en een nacht te noorden van Cancun. We moeten de auto nog verzekeren omdat dit niet kon in het weekend gaan we dat morgen doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten