woensdag 1 januari 2014

Cartagena naar Panama (Colombia-Panama)


Voor iedereen een heel goed 2014


In Cartagena maakt Bernadette zich zorgen over de rode vlekken om de wond aan haar been. Ze besluit om maar even naar het ziekenhuis te gaan om er naar te laten kijken. Jo heeft wat last van haar rug en gaat ook mee. Als Bernadette in het ziekenhuis komt wordt er meteen een katheter aangelegd en gevraagd of ze $ 1500,-- borg wil storten. Ook wordt haar verteld dat ze 3 dagen moet blijven. Nou dat is even schrikken. Achteraf als de arts is geweest blijkt alles mee te vallen en mag ze gelijk weer weg zonder ook maar iets te hoeven betalen. Aan de overzijde van de straat in een pharmacia kunnen we een antibiotica kuur, reinigingspoeders en zalf kopen. Jo krijgt naast een flinke dosis pijnstillers het advies om een keer als er tijd voor is een goede check-up uit te laten voeren.

We nemen Manfred als agent om de auto’s over te zetten naar Panama. Het is een enorm papier gedoe met vele stempels waar verder niemand meer naar kijkt. Manfred doet zeer nuttig werk, hij weet de weg en kent de mensen. Hierdoor gaat het bij de drugscontrole redelijk vlot. De auto’s die in de container gaan kunnen er de volgende dag in, maar voor de flat-rack moeten we de daarop volgende dag terugkomen. Wel een beetje krap omdat we de vlucht naar Panama al geboekt hadden voor die middag. Alles is dus op het nippertje goed gekomen met het nodige billenknijpwerk.Dat zat er allemaal in, ik hoop dat alles weer op z'n plaats is terechtgekomen
Helaas niks te vinden voor hem
Eindelijk kan de auto naar binnen (de onze staat er al in)
Lekker snuffelen tussen onze spulletjes


Cartagena is een mooi plaatsje met leuke straatjes. Omdat Bernadette het een beetje rustig aan moet doen huren we een paardentaxi en laten we ons door het stadje rijden. Na de rit drinken we nog een biertje in het plaatselijke Hardrock café.

lekker rondgereden worden
Straatje met mooie balkonnen

Hardrock café Cartgena
Modellen in dit formaat zijn er in overvloed

Als we in Panama aankomen worden de problemen met de rug van Jo echt ernstig. Ze kan bijna niet meer uit de stoel opstaan en lopen gaat ook bijna niet meer. Ook hier maar weer naar een ziekenhuis. Hier wordt geconstateerd dat het kraakbeen tussen de onderste wervels redelijk ver is weggesleten. De specialist adviseert een operatie. Dat kan daar ter plaatse of natuurlijk in Nederland. In verband met een eventuele langdurige revalidatie adviseert de specialist dat in Nederland te laten doen en besluiten Jo en Henny om maar terug te keren naar Nederland. Omdat de auto’s nog op het schip staan en de eigenaars die er persoonlijk af moeten halen besluit Bernadette haar zus naar huis te begeleiden. Op advies van de arts wordt er door Jo business-class gevlogen. Een heleboel geregel dus, ook omdat de auto van Jo en Henny ook naar Nederland verscheept gaat worden.
Met onze containergenoten van Cartagena naar Panama
Kerst sfeer op het vliegveld


De auto’s ophalen in Colon zou volgens Manfred niet al te ingewikkeld zijn. Wel dus! Heel erg ingewikkeld. We zijn er drie dagen mee in de weer geweest voordat alles weer rijdt. Vervolgens weer flink heen en weer communiceren met de door Henny ingehuurde agent in Panama om hem te assisteren met de verscheping naar Nederland. Dit werd gedaan door Tea Kalmbach en haar dochter Amy. Amy was ook al beschikbaar bij het ophalen van de auto’s en dat was maar goed ook. Henny verscheept het liefst in een open-top container. Die zou eventueel beschikbaar zijn bij Hamburg Sud. Op een of andere manier blijkt dat niet te kunnen en wordt hem enkel de mogelijkheid geboden op Ro-Ro te verschepen. Daar is hij niet blij mee, maar je moet toch wat. Maar hopen dat het zonder diefstal en beschadigingen gaat verlopen. Tea en Amy hebben veel ervaring met verschepingen met de Ro-Ro’s van Walenius dus Henny beluit dat te doen. Omdat het 31 december is gaat de haven om 12 uur dicht. Opnieuw billenknijperij dus en nadat de auto in de haven is afgeleverd gaan we onmiddellijk naar het vliegveld gaan om de vlucht naar Nederland voor Henny te boeken. Dat lukt zowaar en hij kan al dezelfde avond naar huis.

In Panama bezoeken we natuurlijk het beroemde kanaal met de sluizen. Als we er zijn passeren er flinke schepen.


Aan elke kant 40 cm ruimte
Even zwaaien naar de toeristen
Bernadette heeft inmiddels besloten om op nieuwjaarsdag terug te vliegen naar Panama. Wel erg snel zonder dat ze thuis op Welgelegen is geweest en familie en vrienden heeft bezocht. Deze vlucht was echter de beste aanbieding die we konden vinden en ik ben natuurlijk ook weer blij dat we samen verder kunnen. 


2 opmerkingen:

 1. Hoi Bernadette en Ad
  De Beste wensen voor het nieuwe jaar.
  Fijn dat jullie de reis samen voort kunnen zetten.
  Gr Louis Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ad en Bernadette,
  ook van ons de beste wensen voor dit nieuwe jaar, we hopen dat jullie daar met z'n tweetjes nog een mooie tijd hebben
  wij genieten weer van jullie belevenissen en de foto's en filmpjes die je er bij maakt.
  Gr. Hielke en Reina

  BeantwoordenVerwijderen