zondag 15 december 2013

El Peñol – Cartagena (Colombia)


Er zijn enorme uitgestrekte stuwmeren bij El Peñol en Guatapé. Hier wordt zo’n 30 % van de elektriciteit van Colombia opgewekt. Midden in het merengebied ligt een enorm rotsblok met een uitkijktoren erbovenop. Dat betekent meer dan 700 treden naar boven klauteren. Een beetje puffen maar het uitzicht is dan ook fantastisch.
700 treden omhoog, effe puffen
Maar het uitzicht is geweldig.
  

We gaan binnendoor via San Rafael, San Carlos en San Luis naar Dorodal. Wel erg mooi zo binnendoor rijden. De weg was prima al stond hij niet op het navigatie systeem. Een flink stuk was onverhard, maar altijd nog mooier dan achter de vrachtauto’s aan op de Panamericana. In Dorodal is een groot Afrika park, nog aangelegd door Pablo Escobar (van de cocaïne). Voor ons veel te duur om er te overnachten, dat doen we bij een hotel waar we gratis kunnen staan als we wat consumeren of zwemmen, wat we beide doen.

Mooi versierde bussen.
En taxi's

Even wachten tot de paarden geladen zijn

Via Honda gaan we naar La Vega waar we overnachten. Hier vandaan kunnen we met de bus naar Bogota. We willen naar het beroemde goudmuseum, even vragen of het op maandag ook open is en ja hoor, wordt ons verteld. Niet dus, elke maandag gesloten. Kunnen we de volgende dag nog een keer 2 1/2 uur in de bus heen en weer 21/2 uur terug. Het museum is werkelijk de moeite waard. Meer dan duizend jaar oude maskers en gebruiksvoorwerpen. Maar goed dat de Spanjaarden niet al het goud hebben meegenomen en omgesmolten tijdens hun koloniale tijd.

Ware kunstwerkjes in goud

Als we naar huis willen is de busterminal geblokkeerd door betogers. Betogingen komen hier zowat elke week voor. Wel verloopt dan alles vreedzaam. Vanmorgen staakten medewerkers in de medische sector, omdat ze gekort worden, na de middag de boeren i.v.m. het vrij-handelsverdrag dat gesloten is. Gelukkig treffen we een aardige Colombiaan die ons naar een ander busstation brengt en zegt welke lijnen we moeten nemen. We komen in het donker aan op de camping. En donker is dan ook echt donker. Je ziet geen hand voor ogen en verlichting staat er niet. Het is zoeken naar de camper. Hierdoor belandt Bernadette in een greppel en loopt een flinke wond aan har scheenbeen op. Even op de tanden bijten tijdens het besprenkelen met dettol, een verbandje erop en maar afwachten hoe het heelt.

Ziet er wel een beetje kitscherig uit

De volgende dag gaan we naar Villa de Leyva. Onderweg bezoeken we nog de zoutkathedraal van Zipaquira. Een enorm ondergronds gangenstelsel waarin nu een kerk gevestigd is. We zijn enkele jaren geleden eens in Polen in een zoutkathedraal geweest, die was veel gedetailleerder bewerkt met zoutsnijwerk dan deze, er waren zelfs enkele beelden uit de Poolse kathedraal hier geplaatst en dat waren tevens de mooiste.Villa de Leyva is een leuk toeristenplaatsje. Als we er zijn is er ook het jaarlijkse “festival del luz” en dat betekent drie dagen lang een enorm vuurwerk, elke avond twee uur non-stop. Ik heb geprobeerd er wat van te filmen maar dat valt nog lang niet mee. We bezoeken in dit plaatsje ook een terra-cotta huis, gebouwd in een stijl die wel past bij Gaudi.

Vriendje van Gaudi bezig geweest?

Als we naar San Gil gaan verkijken we ons een beetje op de weg, mooie maar erg hobbelige weg. Tot overmaat van ramp begint het ook nog te regenen. We gaan vrij steil omhoog en er zitten diepe sporen in de weg met flinke zandverschuivingen. Het is al een paar uur donker wanneer we uiteindelijk San Gil bereiken.
Niet slecht hè.
Bijzondere planten onderwegVia de cañon del Chicamocha gaan we naar het noorden naar de Caribbean Sea. Even voorbij Santa Marta kamperen we enkele dagen op een palmenstrand zoals die bekend zijn uit de Caribbean. Na een paar dagen uitgerust te hebben gaan we naar Cartagena om de overtocht te regelen. We komen er achter dat de nieuwe ferry nog steeds geen toestemming van de overheid heeft om de dienst naar Panama te gaan onderhouden. Hierdoor zijn we genoodzaakt te kiezen voor een container voor ons en een flat-track voor Jo en Henny. Gelukkig lopen we een Engels en Duits stel tegen het lijf om met ons te delen dus we kunnen elk een 40 ft. Container / flat-track nemen zodat de kosten lager zijn. De Engelsman en wij passen in een high cube container en de andere twee zijn te hoog om erin te kunnen.1 opmerking:

  1. Hoi Ad, hier even een berichtje van Bart en mij om je te laten weten dat we aan je denken! Bernadette nu eventjes in Nederland. Hopen dat alles goed met je gaat. Wàt heb je weer een prachtige foto's gemaakt...geweldige blogmaker ben je!!!!! Groetjes vanaf Welgelegen, waar de kerstboom schittert en de houtkachel lekker brandt. Alvast hele goede jaarwisseling! Bart, Tea en dikke knuffels van Kijn en Kluun

    BeantwoordenVerwijderen