zaterdag 17 november 2012

Perito Moreno en Fitz Roy (Argentinië)

Na de oversteek van de oostkust strijken we neer in El Calafate. Dit is niets meer dan een verzamelplaatsje voor toeristen die naar de gletsjer Perito Moreno gaan kijken. Eigenlijk best goed gedaan, zodoende is er bij de gletsjer geen vervuiling door te veel hotels etc.

De weg naar de gletsjer is geweldig, we hebben geluk met het weer. Helder blauwe luchten met enkele mooie wolken die het op de foto’s zo goed doen. Onderweg geluncht in de auto met het zicht op de gletsjer in de verte. Mooier kan gewoon niet. Dat de Perito Moreno gletsjer van de buiten categorie is hoef ik niet te vertellen. Alles voldeed aan onze verwachtingen, de prachtige wit/blauwe ijswand met de afgebrokkelde ijsschotsen, prachtig om te zien. Natuurlijk zaten ook wij te wachten tot er een enorm stuk ijs zou afbreken. De geluiden van het kruiende ijs met soms flinke knallen alsof er geschoten werd voorspelden volgens ons veel goeds. En eindelijk was het zover, vlak bij ons ineens een enorm geraas en komt er een flink stuk ijs naar beneden. Natuurlijk snel film en foto camera richten, maar zoals bijna altijd ligt het verhaaltje al beneden voordat de camera draait. Maar indrukwekkend was het wel. Maar goed dat er tegenwoordig digitale camera’s zijn en je niet op een foto meer of minder hoeft te kijken.’s Avonds kamperen we aan het vlakbij gelegen Lago Roca, een prachtig plekje met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. Ook nu staan we alleen op dit plekje wat een vrije camping is zonder iets, geen toilet douche etc. maar ook geen receptie.De volgende ochtend gaan we onderweg naar het wat noordelijker gelegen El Chaltén nabij de Fitz Roy berg. Het weer was snel verslechterd. ’s Nachts regen en onderweg een enorme sterke wind. Dus weer terug schakelen en het stuur goed vasthouden. Veel bewolking zodat de mooie aanrijroute van een dag eerder wegviel. We hebben overnacht op een kampeerveldje bij Lago del Desierto. Dit is een meertje ongeveer 30 km voorbij El Chaltén. Steenkoud ‘s nachts met een beetje sneeuw. Wel was de weg er naartoe prachtig echter zonder mooie uitzichten op de omliggende bergen.
’s Morgens een flinke wandeling gemaakt naar de nabijgelegen gletsjer. Natuurlijk geen Perito Moreno maar toch erg leuk omdat we er flink voor door een heel oud woud moesten klimmen om wat te kunnen zien. Het weer gaat hier erg snel op en neer. Als we na de middag weer teruggaan naar El Chaltén wordt het zelfs zonnig en warm. We kunnen nu wel genieten van de omliggende bergen. Ik  maak nog een wandeling (ongeveer 15km) richting Fitz Roy en zelfs de bergtop komt af en toe achter de wolken vandaan. De volgende dag ga ik een langere wandeling (wat ze hier track noemen) doen, ongeveer 30 km. Was wel heftig omdat het redelijk op en neer ging. Ook nu hebben we weer veel geluk. Het is een prachtige heldere dag en zelfs warm. Waar ik gisteren blij was met mijn pooljas had ik nu last van mijn fleece. Jack die ik al na enkele kilometers uit had, maar toch mee moest zeulen. De uitzichten op de bergtoppen van Cerro Torre en Fitz Roy zijn geweldig. Overigens zijn deze wandelingen voor Bernadette niet weggelegd. Na de klim naar de eerste gletsjer ging het niet meer omdat haar heup niet verder wilde. Daarom is het handig dat er een E-reader is met meer dan 1000 boeken van Rommert. Jo en Henny hebben de 15 kilometer die ik de eerste dag gedaan had nu gelopen. En dat ik een uitslover ben weten diegene die me kennen wel. 
1 opmerking:

  1. Ad en Bernadette,

    wat weer mooie plaatje,jammer dat Bernadette niet overal mee naar toe kan.

    groet Reina en Hielke

    BeantwoordenVerwijderen