donderdag 24 juli 2014

Glacier – Yellowstone - Mount Rushmore (USA)

Vorig verslag melde ik dat de auto niet echt lekker liep. Dat is nog steeds niet helemaal over maar nadat ik de verstuivers goed heb schoongemaakt gaat het een stuk beter. Als we weer thuis zijn moet alles maar eens goed nagekeken worden. We rijden door Glacier NP en doen een rondje om het Flathead lake, Missoula en het Big hole National Battlefield naar Butte. In deze omgeving zijn veel Battlefields waar de indianenstammen vrij barbaars werden afgeslacht in dit geval de Nez Perce. Er moest immers ruimte gemaakt worden voor ons Europeanen om richting westen te trekken om een goed bestaan op te bouwen. In Butte vinden we een garage die naar onze auto wil kijken en met het advies komt om een toevoeging in de diesel te doen om e.e.a. te reinigen. Verder vinden ze dat de motor netjes draait en er weinig aan de hand zal zijn. Ook is in deze stad de het jaarlijkse Montana Folk Festival met verschillende muziekstijlen zoals natuurlijk blues, bluegrass, country, dixie en reggae. Een gezellig stadje waar we een paar dagen blijven en natuurlijk even voetbal blijven kijken, de finale van Duitsland tegen Argentinië. Helaas weer de Duitsers die winnen.

We vervolgen onze weg naar het Yellowstone park. Natuurlijk een van de hoogtepunten van onze reis. En werkelijk, het voldoet aan onze verwachtingen. Het stinkt er net zoals in Nieuw Zeeland naar de zwavel die uit de modderputten borrelt. We zien enorme buffel (bizon) kuddes en we hebben geluk dat we er ook honderden de Yellowstone rivier over zien steken. Dat zulke logge beesten zo goed kunnen zwemmen en nog redelijk snel ook. Door mij zeker niet bij te houden. We zitten midden in het vakantieseizoen en dat is goed te merken. Veel campings zijn vol en ons geliefde vrij kamperen valt hier niet mee. Na Yellowstone gaan we ook nog door naar het Teton NP tot aan Jackson.


Even spuiten voor de toeristen, Old Faithful


Na Yellowstone gaan we via de Devíl’s Tower naar Mount Rushmore. Als we bijna bij de Devil’s Tower zijn breekt er een hevig onweer los met flinke hagelstenen. De weg is helemaal wit van de hagel. Als we later op een camping zijn staat er een Duitse camper met flinke schade (deuken over de hele camper). Wij hadden geluk dat we iets later waren en dus niet de volle laag hebben gehad. ‘s Nachts komt er nog wel een flinke onweersbui voorbij, maar ook daar komen we zonder kleerscheuren door heen. De volgende ochtend is er weer een strak blauwe lucht en maken we een wandelingetje om de berg heen. Vlakbij de Tower is een hele grote ondergrondse stad van stokpaardjes. Het zijn grappige beestjes en er zijn ook veel jongen. In al die ondergrondse gangen kunnen ze mooi verstoppertje spelen.


Erg mooi gewei
Allemaal geweien

Mooie kunstwerken onderweg

Weer eens een beer maar dan in bad


Vluchtroute van de Nez Perce indianen
Doorkijkje in een kunstwerk bij Devils Tower

Devils Tower

Prairie stokpaardje
Mount Rushmore is natuurlijk in deze vakantie periode een drukte van jewelste. Om te parkeren moet je 11 dollar betalen, maar ja, dan is de kaart wel een jaar geldig!? Op afstand zijn de beelden ook nog eens veel imposanter. Kamperen doen we vrij, aan een quadtrail. Helaas komt ons ’s avonds een ijverige schutter angst aan jagen door een paar dozen munitie voor diverse wapens vlak bij ons leeg te knallen. Maar daar worden wij (bijna) niet anders van. Als hij weer vertrokken is blijft het verder erg rustig. We maken nog een omweg door het Custer SP wat ook een heel mooi park is en zeer de moeite waard. Onderweg zijn er verscheidene doorkijkjes op de presidenten van Mount Rushmore. Dat was erg mooi gedaan met het zicht op de presidenten aan het einde van diverse tunnels waar we doorheen reden.1 opmerking:

  1. Mooie foto's weer. Ik wist niet dat d kon zingen en daarvoor zijn baard liet groeien.
    Jo

    BeantwoordenVerwijderen