zondag 11 mei 2014

Grand Canyon naar Redwood NP (USA)


Als we richting Las Vegas gaan nemen we nog een stukje van de oude route 66. Dit stukje is wel gebruikt om toeristen te trekken gezien de vele jaren 50 en 60 stijl winkeltjes, bars en tankstations. Erg leuk om erlangs te rijden. We overnachten ergens langs deze weg waar het eigenlijk niet mag en we worden onaangenaam of aangenaam verrast door een witte wereld om ons heen. En het sneeuwt nog steeds als we vertrekken. Lastig rijden als we op de Interstate 40 in een sneeuwstorm terecht komen. Gelukkig rijdt iedereen langzaam en kan ik het goed bijbenen. Als we via Kingman naar het stuwmeer (Lake Mead) bij de Hooverdam rijden is het weer aardig opgeknapt en rijden de Harley rijders weer met korte mouwen. Maar dat doen ze bijna altijd, toch wel bikkels dus.

We rijden langs het stuwmeer naar de Valley of Fire waar de prachtig gekleurde Wave of Fire te zien is.Fire wave met artieste


Las Vegas is echt wel leuk om doorheen te rijden, een enorme bonte kermis aan gebouwen en attracties. Je geld brengt hier ook veel meer op dan bij de bank. Je gooit een dollar in het apparaat en er komt 1000 dollar uit. Zeg nou zelf die rente krijg je bij een bank niet. Of had ik dat gedroomd??
Death Valley is een verhaal apart, lekker warm maar nog niet bloedheet omdat we nog vroeg in het seizoen zitten. Op mijn laptop zie ik dat we op een gegeven moment op – 83 meter zitten, dus onder zeeniveau. De coyotes zijn niet schuw en als je stopt komen ze kijken of erg wat te halen is voor ze. We hebben dus alle tijd om te fotograferen en filmen. Ook al is het er droog en dor de natuur is toch mooi om door te rijden. We overnachten midden in het park op een camping. We besluiten een binnendoor weggetje te nemen wat niet al te off road is, maar komen in flinke zandverstuivingen terecht. Niet zo erg dat we niet meer verder kunnen, maar alles zit wel onder het zand ook al hebben we de ramen dicht.We belanden nu in de parken van de reusachtige bomen. Alles is groot in Amerika dus ook de bomen. De dikste vinden we in het Sequoia NF. We hadden al eens een dikke boom gezien in Nieuw Zeeland maar deze zijn veel dikker met een diameter van 12 meter onder aan de voet. Ze zijn dan ook 2000 tot 2500 jaar oud. De hoogte is ongeveer 85 meter en dat is weer minder hoog dan de Redwoods die we later zien.Van Sequoia NP gaan we naar het Yosemite NP. Om er te komen rijden we door vruchtbaar gebied met veel fruitbomen en wijngaarden waar de bekende Californische wijnen vandaan komen. We denken dat we te vroeg zijn voor dit park en niet verder kunnen dan Yosemite Village. Ook erg mooi natuurlijk, maar als we een parkranger vragen wanneer de weg open gaat, blijkt dat we geluk hebben, morgen dus. Ik had wat onderdelen besteld  die zwager Henny had af laten leveren bij UPS in Sonora. Die maar even opgehaald en de volgende dag een rondje Yosemite Park maken. Dat hadden we voor geen goud willen missen. Rijdend over de pas geveegde sneeuwwegen met half en helemaal bevroren meertjes. De afwisseling is zo groot dat je je per dag een ander seizoen lijkt te bevinden. De ene dag rijdt je door een sinaasappelboomgaard met vele oranje vruchten en de volgende dag in de sneeuw. We hebben het geluk om een Amerikaanse adelaar te zien in de besneeuwde bergen. Fotograferen in de vlucht lukt helaas niet helemaal, wel als hij even stil zit.Vanaf Yosemite rijden we naar de kust richting San Francisco. Onderweg de onderdelen (stuurkogels) even laten monteren, nou ja even. Muurvast zit het spul en er kwam een stevige Mexicaan (goedkoper dan een Amerikaan) aan te pas om het spul los te rammen. Uitlijnen en we kunnen er weer jaren tegen. Eigenlijk is dit de eerste serieuze reparatie die we moesten uitvoeren tot nu toe, maar de auto heeft inmiddels ook 285.000 km op de teller. In San Francisco hebben we geluk dat het helder weer is dus kunnen we mooie foto’s van de Golden Gate Bridge maken. Natuurlijk even door de stad rijden achter de Cablecars aan. Ook Alcatraz is goed te zien door het heldere weer.
We vervolgen de reis langs de kust en doen mooie plaatsjes als Sausalito, Mendocino, Fort Bragg en Ferndale aan. De huizen in deze plaatsjes zijn veelal van hout en in een Victoriaanse stijl gebouwd. Ook komen we door de eerste Redwood bossen van Smithe Redwoods SR en Humbolt Redwood SP. Met natuurlijk enorme bomen, minder dik dan de Sequoia’s, maar wel veel hoger, tot wel 112 meter hoog, terwijl de hoogste Sequoia 85 meter is. Als laatste gaan we door het Redwood NP, Hier staan de grootste Redwoods.
Makkie voor de postbode.
LonghornBed en Breakfast?????Voor alle duidelijkheid nog even de afkortingen; NP = National Park, SP = State Park, NF = National Forest, SR = State Reserve, NR = National Reserve, we hebben een jaarpas gekocht voor het NF daar kunnen we dus nog lang niet alle parken mee in maar wel de belangrijkste. Overigens in het NF kun je vaak gratis overnachten op campgrounds terwijl dat in het SP en SR niet kan en daar ook niet veel vrije plekjes te vinden zijn. Californië is overigens een dure State. 

3 opmerkingen:

 1. ...zitten jullie daar al... Leuk om jullie verhalen weer te lezen en natuurlijk de prachtige foto's. We willen jullie nog wel opzoeken, zal rond 3e of 4e week juni worden...hoop dat het lukt. We houden contact! Hier alles goed, wel veel regen gehad...zijn echt toe aan zon hier in Nederland! Veel plezier. Groetjes Bart, Tea en Kijn en Kluun

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad en Bernadette

  Ad alsnog van harte proficiat en Bernadette alvast gefeliciteerd. We genieten volop van jullie prachtige reisverhalen en schitterende foto's. Chantal herkende alle canyons, is daar met haar ouders ooit geweest.

  Groetjes Geert en Els

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad en Bernadette,we hebben weer genoten van jullie mooie foto's en verhalen,Donderdag gaan wij met de MGA drie week naar Italië niet zo spectaculair als jullie reis maar wij moeten het er maar mee doen.Bernadette alvast gefeliciteerd met je verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen