zaterdag 24 mei 2014

Redwood NP naar Canada (USA-Canada)


We vervolgen onze reis langs de kust en willen eigenlijk naar Crater lake. Als we horen dat de weg om het meer nog afgesloten is door te veel sneeuw schrappen we het uit ons plan. We gaan naar Cape Blanco. Mooie camping waar we een paar dagen blijven. We bezoeken het huis van de familie Hughes die zich hier als pioniers uit Ierland ooit hebben gevestigd. Het is een mooi authentiek huis uit het begin van de vorige eeuw.

Huis van de familie Hughes
Tussen de irissen


Langs de kust verder tot Reedsport waar we het binnenland in gaan via Eugene naar de Cougar dam. Hier kamperen we en ik wil wel weer eens even een fikkie stoken, lukt me niet het hout is te nat. Als we de volgende dag verder gaan naar lake Timothy zijn de campings nog gesloten. Een ranger verwijst ons naar een plekje iets verderop. Op dit plekje vinden we honderden geweer hulzen, er wordt hier dus flink geoefend. Gelukkig niet toen wij er waren. Er ligt een mooi blok hout wat ik ijverig in stukken ga hakken en nu hebben we dus wel een mooi kampvuurtje.

We vervolgen onze reis via Mount Hood naar de Columbia rivier waar we langs rijden tot aan de stuwdammen van Bonneville. Hier bezoeken we de waterkrachtcentrale uit 1934 en de vistrappen waar miljoenen vissen waaronder zalm, forellen en stuur overheen gaan om stroomopwaarts hun eitjes te leggen. Er wordt erg veel aandacht aan deze vis trappen besteed omdat het een van de belangrijkste zalmlocaties van het land is. Binnenin zijn ramen waardoor je in de vistrap kunt kijken. De vissen zwemmen voor onze neuzen voorbij. In een kantoortje zit een dame de hele dag vissen te tellen. 8 uur lang!!!!


Vistrappen
Stroom voor 900.000 huizen


We proberen via de oost kant bij Mt. St. Helen te komen, helaas is de weg nog gesloten in verband met de winter. Dat e.e.a. nog gesloten is heeft ook weer het voordeel dat je kunt overnachten voor de camping en dus niet hoeft te  (kunt) betalen. Dan maar via de normale weg naar Mt. St. Helen. Het is erg interessant om in het visitorcenter te zien hoe deze vulkaan in 1980 de top van de berg heeft afgeblazen. Vooral omdat het toen allemaal erg goed op film is vastgelegd. Na de uitbarsting is er heel veel onderzoek gedaan. Het is de meest onderzochte berg van de wereld. In 2004 heeft ie nog een keer wat geprutteld, maar de schade was toen aanzienlijk minder.Via Mt. Rainier gaan we naar Seattle waar we het luchtvaartmuseum van Boeing bezoeken. Hier kan ik in een Concorde rondwandelen en ook in de Air Force One, waarin onder andere Kennedy, Johnson en Nixon nog in gevlogen hadden. Geweldig museum met ook een flink deel ruimtevaartgeschiedenis. Vervolgens zijn we nog naar de fabrieken van Boeing in Everett gegaan waar we een rondleiding hebben gehad. Hier mochten we uiteraard niet filmen of fotograferen. De eerste nieuwe Boeing 787 stond klaar voor de overdracht, in All Black (de kleuren van het nationale rugbyteam van Nieuw Zeeland).


Prachtige motoren
SeattleWe steken met de veerboot over naar het eiland Whidbey. Hier bezoeken we Ken en Linda die we kennen van  lago Atitlán in Guatemala. We worden hartelijk ontvangen en gaan met hun mosselen eten in Coupeville en een wandeling maken aan het strand. Ze hebben een prachtig door Linda ontworpen huis aan de zee, hoog op de rotsen waar we genieten van een mooie zonsondergang. Er zitten orca’s en soms zwemmen er walvissen langs. Ook zit er een Amerikaanse witkop adelaar bij hun in een boom te broeden. We overnachten bij hen. Heerlijk om weer eens in een echt bed te slapen. Linda en Ken, nog hartelijk bedankt voor de gastvrijheid.Via Mt. Baker waar nog erg veel sneeuw ligt gaan we naar het plaatsje Lynden. Dit is erg Nederlands, compleet met windmolens en Hollandse geveltjes. Er zitten veel Hollandse boeren daar en als we zien hoe alles er uitziet, hebben ze het niet slecht gedaan.


Even verder steken we de grens over naar Canada. We kamperen aan een meertje en willen de volgende dag Vancouver bezoeken. Omdat het pijpenstelen regent vergeten we dat maar en gaan verder via de 99 naar het noorden. We komen langs een prachtige fjorden kustlijn en via Whistler vinden we een mooi plekje om te overnachten. Het is een gratis campground en er staat al een Duits stel. ’s Avonds krijgen we hier bezoek van Bruintje de Beer, de eerste die we hier zien.Geen opmerkingen:

Een reactie posten