donderdag 10 april 2014

Douglas (Arizona) naar Mesa Verde (Colorado) (USA)


De grensovergang van Mexico naar de verenigde staten verliep eigenlijk wel goed als we niet eerst de USA waren binnengegaan voordat we uitgechecked hadden in Mexico. Het was een heuse puzzel om eruit te komen. Met wat hulp van een van de douane beambten binnendoor naar Mexico terug voor stempel in het paspoort en de auto uitvoeren. Toen via een binnendoor paadje weer de USA in. Hoefden we dus niet 2 keer in de file en gelukkig hadden we dezelfde vriendelijke douanier die ons vlot doorliet. Helaas lukte het ons niet om langer dan een half jaar toestemming te krijgen om in de USA te blijven. Dat moesten we maar proberen als we van Canada opnieuw de USA binnenkomen.

Onze eerste stop is in Tombstone, een oud western stadje waar de nodige gunfighters sneuvelden, waarvan de graven te zien zijn op Boothill. Deze begraafplaats werd in een tijdsbestek van 4 jaar helemaal gevuld met gesneuvelden tijdens schietpartijen en met wel of niet terecht opgehangenen. De sfeer in het stadje was leuk western, met saloons, postkoetsen en een oude drukkerij waar Bernadette natuurlijk een krantje meepikte uit 1882.


 USA oftewel Amerika wordt voor ons het land van de natuurparken. We beginnen met het Chiricahua NM. Mooi park met een woud van door weer en wind tot zuilen uitgeslepen rotsen. We maken er een stevige wandeling van 17 kilometer met klimmen en dalen. Wonderwel lukt dit Bernadette ook, terwijl ze thuis in Lippenhuizen moeite had met 4 kilometer. Ze is er erg blij mee en vraagt zich af of dit misschien een welkome bijkomstigheid is van de antibioticakuur in Colombia.

Gila Cliff Dwellings is een Nationaal Monument een stukje noordelijk van Silver City. De weg erheen is erg mooi maar we moeten dezelfde weg ook weer terug. Een dwelling is een soort grot in een bergwand waar honderden jaren geleden Indianen hun woningen hadden. De gids die ons de rondleiding gaf vertelde ons veel meer dan we eigenlijk wilden weten, maar goed, hij deed erg zijn best.


Van Gila National Forest gaan we naar Petrified forest. Een vlakte met versteende bomen uit de prehistorie. Net zoiets als we ook al in Argentinië gezien hadden. Hier hadden ze in het museum enkele bomen doorgezaagd en gepolijst zodat goed te zien was het silicium dat voor de verstening van het hout zorgt zich tussen de houtnerven had gevormd. We besluiten na dit bezoek door te rijden naar de Canyon de Chelly. Die ligt in het reservaat van de Navajo en Hopi. Ze hebben een heel eigen bestuur en rechtbank. We rijden via Window Rock en verkijken ons nogal op de afstand en hebben geluk als we net voor donker een kampeerplekje vinden aan het meer bij Wheatfield.


Canyon de Chelly is een prachtige vallei met uitgeslepen rotsformaties, waarschijnlijk een voorproefje op de Grand Canyon. We rijden niet met de auto door de vallei, omdat dit enkel met een gids kan die ons te duur is. Wel kunnen we boven langs de vallei rijden wat prachtige beelden oplevert.Wel door de vallei rijden kunnen we bij Monument Valley. Dit is de meest gebruikte omgeving om westerns op te nemen. De rotsen toornen hoog uit boven de prairie en je verwacht dat er elk moment een stel in krijgstooi gehulde indianen te paard op je af komen stormen. Helaas gebeurt dat natuurlijk niet en zitten de indianen nu braaf hun zelfgemaakte sierraden en mooie potterie te verkopen. Monument Valley wordt natuurlijk erg druk bezocht door meest Amerikaanse toeristen. Anders is het in de Valley of the Gods, hier zijn we vrijwel alleen en ook hier is het erg mooi.


We zijn inmiddels via Arizona, New Mexico, Utah in Colorado aangekomen. We staan nu op een camping bij de ingang van Mesa Verde NP, waar we morgen een bezoekje aan brengen.


1 opmerking:

  1. Hoi Ad en Bernadette ,het is altijd weer leuk om jullie verhaal te lezen, de natuurparken in Amerika staan ook op het verlanglijstje van Hielke maar dan moet hij eerst nog wel een paar MG's in elkaar knutselen en verkopen , het lijkt me dat jullie harde schijf ( in je hoofd) zo langzamerhand wel vol moet zijn of slaan jullie dit op in de cloud. Bij ons hier is het heerlijk voorjaars weer dus kunnen we weer open rijden met de MG'.

    groetjes van Hielke en Reina

    BeantwoordenVerwijderen