woensdag 14 maart 2018

Graaff-Reinet – Thuis, Zuid Afrika


In Graaff-Reinet gaan we een paar musea bezoeken. Het Jan Rupert Centre had een tentoonstelling van de hand geweven wandkleden van Jean Lucrat. Erg mooi maar niet zo ons ding. Vervolgens naar het Hester Rupert Art Museum. Dat sprak ons meer aan, mooie afrikaanse kunstwerken ,zowel beelden als schilderijen.
Vervolgens hebben we nog een kijkje genomen in Reinert House uit 1812. Dit is een typisch Cape Dutch huis compleet met inventaris, erg mooi.
We gaan in het Camdeboo park bij Graaff–Reinet een pittige 4x4 route (Koedoeskloof) rijden die uitkomt bij een plekje boven op de berg met een schitterend uitzicht. We kamperen nu wel in het SANpark Camdeboo en maken er weer eens een prima geslaagde braai.

Van een stel Fransen die we al enkele keren waren tegengekomen kregen we de tip om in Nieu Bethesda naar het Owl House te gaan. Het is de woning van kunstenares Helen Martins. Het huis en de tuin staan vol met haar werken, veelal op een bijbelse leest geschoeid. Zeer bijzonder en de moeite waard om te bezoeken.
We gaan naar het stuwmeer bij de Gariep dam. Onderweg zien we dat er zich een stevige bui aan het onwikkelen is. Als we eenmaal op de camping staan breekt het onweer los met fikse windstoten. Dikke takken breken van de bomen af en we gaan snel op een nieuw plekje staan waar de bomen nog maar net aangeplant zijn. Een Mercedes 4x4 camper (nieuw) krijgt een dikke tak net voor en net achter zijn camper, erg veel geluk dus dat hij niets mankeerde.
De volgende dag doen we een rondje stuwmeer wat erg tegenvalt. We krijgen weinig van het meer te zien. We overwegen nog om voor de tweede keer Lesotho in te gaan en dan de Sanipas naar beneden te rijden. Na het weer bekeken te hebben op internet besluiten we het niet te doen. Wel gaan we naar het Golden Gate Highlands NP. Zeer de moeite waard.

Via Phuthadidtihaba, waar we nog wat inkopen doen en geen enkele andere blanke zien, gaan we weer naar de Drakensbergen. We kamperen enkele dagen op camping Hialanathi met het prachtige uitzicht op het Amphitheater.

Omdat we nog geen stallingsplaats voor onze camper hebben gaan we eerst naar Johannesburg om dit te regelen. We bezoeken een paar mogelijkheden en komen uiteindelijk terecht bij Airport en route Travel Lodge & Guesthouse van Dave en Marion in Benoni. Prachtig plekje 20 minuten van het Tambo vliegveld. Dave is druk met het bouwen van een carport waaronder onze camper komt te staan. We hebben er een zeer goed gevoel bij dat de auto er veilig staat. Er staan nog 4 andere Europese campers / 4x4 auto's.

Na dit geregeld te hebben gaan we nog enkele dagen naar het Pilanusberg NP. Kunnen we nog mooi wat genieten van het wild dat we al zo vaak hebben gezien. We blijven enkele dagen om te rusten en tochten door het park te maken. Uiteraard gaan we ook een dagje naar Sun City. Een attractiepark met ook een casino, waar eenieder vermaakt kan worden, maar wat niet zo ons ding is. We hebben het gezien en dat was het dan.Terug naar Benoni om de auto van een nieuw wiellager te voorzien en eens goed te bekijken wat er mis is met de diff-lock achter. Alles uit elkaar gehaald en bekeken. De electromotor van de bediening van de diff-lock geprobeerd en die werkt wel. Er komt geen spanning op de motor wanneer ik de sperren inschakel. Geen idee hoe nu verder. Ik besluit het thuis maar eens goed uit te zoeken.

Omdat we nog een paar dagen over hebben voordat we weer naar huis gaan rijden we nog naar het Dinokeng reserve. Een privé park waar we een mooi plekje krijgen om te overnachten. Geen terreinafrastering, dus het wild kan tot bij de auto komen. Enkel bezoek gehad van een groepje zebra's.

Ook gaan we nog naar het Mabalingwe Nature Reserve. Weer een privé park waar we tochtjes maken. Weer zien we het nodige wild. We worden uitgenodigd om mee te gaan naar het voeren van de dieren die hier in een soort dierentuin zitten. Mooi om te zien en foto's te maken maar echt in de natuur heeft het toch wel wat meer.Terug in Benoni gaan we ons klaar maken voor de thuisreis. Nog snel even de was laten doen. Auto netjes onder een afdekzeil onder de carport gereden, accu's afgekoppeld, water af laten lopen en natuurlijk even alles goed schoon gemaakt. Om half vijf brengt Dave ons naar het vliegveld en verloopt de terugreis geheel volgens plan.

Terugkijkend op deze reis, we hebben genoten van een geweldig mooie natuur. Een dierenwereld die waarschijnlijk nergens zo rijk is als in deze landen. Een over het algemeen aardige bevolking, maar helaas moeten we ook constateren dat de appartheid dan wel afgeschaft is maar nog steeds erg goed zichtbaar is in het dagelijkse leven van Zuid Afrika.


1 opmerking: