zaterdag 30 december 2017

Loius Trichardt - Lesotho, Zuid Afrika, LesothoVanaf ons mooi kampeerplekje (Zvakanale) in Louis Trichardt gaan we richting Tzaneen. Van de vriendelijke campingeigenaar hebben we een paar mooie routes gekregen en dat gaan we dus doen.

toilet op camping Zvakanale

Vlak voor Tzaneen slaan we af naar Haenertsburg. Over een mooie slingerende weg door de bergen komen we in het plaatsje dat een oude handelspost was en nu een touristisch plekje. 
Op advies van de campingeigenaar uit Louis Trichardt bezoeken we de Zwakala bier brouwerij. Het is een heel kleine brouwerij bij een boerderij. Een man of 4 zijn er aan het werk, alles gaat handmatig tot en met de kronen op de flesjes drukken en het etiket erop plakken. Toch worden er 4 soorten bier gebrouwen. Natuurlijk moet ik alles even proberen. Lekker maar de “pale ale” stak er wat mij betreft ver bovenuit. Dus daar maar een paar glazen van gedronken. Dat kon best want we kampeerden bij de brouwerij, wat wil je nog meer. De camping bestond uit een zeer oud gebouwtje met een kookplaats en een gasgestookte douche en toilet. Er was plaats voor slechts een kampeerder. Zelden hebben we zo stil geslapen, geen enkel geluid anders dan wat de natuur voortbrengt. Of lag dat aan de pale ale?? Nee hoor ook Bernadette vondt het heerlijk rustig.
De volgende plaats die we gaan bezoeken zijn de drie rondavels aan de rotsketen route. Het is een speling van de natuur zoals de bergtoppen zijn gevormd als de rondavels (ronde hutten met een rieten dak). De route loopt over een bergketen met daaraan divere attracties, zoals de uitgeslepen rotsen bij Bourke's luck en prachtige uitzichten over de Blyde canyon. Via Graskop gaan we naar Pilgrims rest, weer een oude handelspost, die nu een touristische atractie is. Via Lydenburg gaan we over de Long John pass naar Sabie. Wederom geweldige uitzichten over de bergen. We genieten volop.In Nelspruit halen we onze paspoorten weer op met de verlenging van ons visum. Helaas niet langer dan 24 februari dus de datum dat we naar huis vliegen. Nu maar hopen dat er geen vertragingen optreden.


Ons volgende doel is helemal aan de kust, het NP St. Lucia. De weg erheen is vrij saai, het enige vermeldenswaardige is dat er vlak voor Amsterdam, midden in de bossen waar niemand te bekennen was, borden langs de weg staan met daarop “High Crime Aeria” en uitgebreide politie controles. Wij konden niet ontdekken waarom dit alles was. Misschien heeft iemand gedacht “Ämsterdam” daar moet wel criminaliteit zijn. Dit Amsterdam is overigens nog een stuk kleiner dan Jubbega. We overnachten nog een keer in Piet Retief en dan onder Swaziland door. We overnachten bij Bushbaby lodge in Hluhluwe. De eigenaar is een Nederlander en vertelt ons dat hij 's avonds de bushbaby's voert. Het zijn een soort aap-achtige katten of andersom met hele grote ogen. Ze zijn helemaal niet schuw, maar fotograferen valt nog niet mee. Ze komen altijd pas in het donker tevoorschijn. St Lucia is een atractie in Zuid Afrika door de lange stranden en natuurlijk het nationale park. Om in het park te mogen moeten we eerst de alcoholische dranken inleveren met de verzekering dat we die later weer terugkrijgen. Dat zint me natuurlijk helemaal niet, maar ja dan kunnen we niet het park in. De rit door het park is mooi al zien we niet heel veel groot wild. Het waait stevig zodat je aan het strand gezandstraald wordt. Dat houden we dus niet lang vol. Als we teruggaan naar de entree van het park krijgen we boven verwachting onze drank weer netjes terug. We besluiten om nog een ommetje langs het strand te maken op zoek naar een kampeerplekje. Na een paar honderd meter staat er weer controle die onze drank wil hebben. Dat gaat me te ver, ik zeg dat ze dat wel kunnen vergeten en mopper nog wat. Ja hoor dat werkt we kunnen doorrijden zonder iets in te leveren. Een paar kilometer verder zien we waarom dit alles is. Aan het strand is een “feestje”, minstens duizend jongeren bijeen met harde muziek en de meeste al behoorlijk wazig uit hun ogen kijkend. Wij zijn de enige blanken die er te zien zijn en dat voelt wel een beetje raar. We tuffen maar rustig verder en komen weer bij een controlepost die gigantisch onderbemand is. De nog steeds toestromende hordes jongeren glippen aan alle kanten voorbij de controleposten waardoor er meer dan genoeg alcohol en wie weet wat nog meer naar de grote party gesmokkeld worden kan. We zijn blij dat we uit de drukte zijn en vinden een eindje verderop een mooi rustige camping om te overnachten.

Omdat de doorgaande weg door het Hluhluwe-Imfolozi park loopt besluiten we het park niet in te gaan. Wel zien we na een paar honderd meter voorbij de grens van het park meteen een flinke olifant en giraffes. De rest van de doorgang door het park zien we niets meer. Op weg naar de Drakensbergen overnachten we in Dundee. Het is een beetje druilerig weer en de buurman op de camping vertelt ons dat het er een paar dagen geleden wit zag van de hagelsteenen zo groot als duiveneieren.
De Drakensbergen zijn prachtig. Omdat je er hier niet overheen kunt moet je steeds dezelfde weg weer terug om bij het volgende natuurschoon te komen. We gaan naar Royal Natal NP (theater), Cathedral Peak, Champagne Castle, Injasuti en Giants Castle. Stuk voor stuk mooie ritjes met prachtige uitzichten.

Via Himeville en Underberg gaan we de Sanipass op, zeer indrukwekkend, vooral het laatste stuk vanaf de ZA grenspost naar boven. Zeer stijl en rotsachtig pad. Als we boven komen bij de grens met Lesotho regent het. Dus van de afdaling aan deze kant zien we niets. In tegenstelling met de ZA kant van de pas is het wegdek hier perfect dankzij de Chinezen die ervoor in ruil wat diamanten mogen opgraven. We kunnen overnachten bij St. James lodge vlak bij Mokhotlong. Het is er erg sober, maar we hebben alles wat we nodig hebben. De enige andere gast is een Schot die hier al jaren komt. Hij vertelt ons dat de lodge bij het klooster hoort waarop we uitkijken. Ook staan er nogal wat grotere gebouwen die op loodsen lijken. Dit zijn scholen die door de nonnen uit het klooster geleid worden. Er schijnen 1600 interne leerlingen op te zitten. Het is nu kerstvakantie dus iedereen is weg en wij hebben het heerlijk rustig.
Omdat we rond de kerstdagen zitten is het overal feest. Dit gaat gepaard met flink wat bier, zoets als bij ons carnaval. In alle dorpjes hebben ze enorme luidsprekers buiten staan en op de hoogste stand muziek en andere herrie uitstoten. De bierflesjes worden niet weer keurig in de lege krat gezet maar op straat gekegeld. Wonder boven wonder dat we geen lekke band gekregen hebben. Lesotho is erg mooi , ruige bergen met mooie passen die tot over de 3000 meter gaan. De hellingen zijn bezaaid met kleine dorpen. Veel kleine primitieve woningen met stukjes land. Niet zoals in ZA grote boerderijen met heel veel grond. Veel kinderen vragen om snoep of geld.


We houden de dieseltank zoveel mogelijk vol omdat we niet weten of overal getankt kan worden. Soms gaat het er wat primitief aan toe met olievaten die weer overgeheveld worden. Gelukkig is onze auto niet kieskeurig met zijn drinken en gaat het steeds goed.
Overnachtingsplaatsen vinden is geen probleem ook al is het vakantietijd en hoogseizoen.
Op eerste kerstdag komen de in dekens en bivakmutsen gehulde herders uit de bergen en rijden op kleurig versierde koeien door de dorpen ondertussen stevig bier innemend. De muziek wordt hier verzorgd door verschillende klanken van de koebellen.
Al met al hebben we genoten van Lesotho en zijn vriendelijke inwoners, een land ingesloten in Zuid Afrika, maar toch zo anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten